تفاوت ساختمانی مدل های بینی

اناتومی بینی
فهرست مطالب

چکیده

ضخامت پوست بینی تعیین کننده نوع بینی می باشد، بینی هایی که استخوانی هستند پوستی نازک و بینی‌های که گوشتی هستند پوستی ضخیم دارند.

بینی های استخوانی به دلیل این که پوستی نازک دارند جزئیات استخوانی در زیر پوست مشخص است به گونه ای که اگر لبه های استخوان در زمان های گذشته شکسته شده باشد، قابل مشاهده و قابل لمس می باشد.

در نیمه پایینی بینی های استخوانی به دلیل نازک بودن پوست و داشتن غضروف های قوی و مستحکم تر، پهنی یا افتادگی در قسمت نوک بینی کمتر است در صورتی که در بینی های گوشتی به دلیل داشتن پوستی ضخیم و کلفت جزئیات قابل مشاهده نمی باشد.

این بینی‌ها به علت سنگینی پوست، غضروف‌های نازک وضعیفی دارند. به همین علت است که نوک بینی در بینی‌های گوشتی پهن و افتاده می باشد.

بینی برجسته ترین عضو صورت می­باشد که فاکتورهای مختلفی بر روی شکل ظاهری آن تاثیر می­گذارد.عوامل محیطی و ژنتیکی می­تواند برفرم نهایی بینی هر فردی تاثیرگذارند.

 

پوست بینی ساختمان بینی بینی گوشتی بینی استخوانی بینی استخوانی با پوست ضخیم بینی گوشتی با غضروف قوی

مقدمه

آیا در جراحی بینی پزشک باید به تناسب فرم صورت وبینی توجه کند؟ چه عواملی درانتخاب مدل بینی تاثیر گذارهستند؟موارد موثر در هزینه جراحی بینی کدامند؟عوامل تاثیر گذار در فرم وشکل بینی چه هستند؟امروزه رینوپلاستی یا جراحی بینی ، یکی از محبوب ترین و پر طرفدارا ترین جراحی زیبایی صورت است . نکته مهم در انجام این جراحی ،متناسب بودن فرم جدید بینی جراحی شده با فرم صورت بیمار است.بینی ها بر اساس ساختمان کلی و نوع پوست و غضروف  به دو دسته استخوانی و گوشتی تقسیم می‌شوند بینی عضو مرکزی صورت است و کوچکترین ایراد آن زیبایی بقیه اجزای صورت را تحت شعاع قرار می دهد.

دکتر محسن زارعی ، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در جلسات اولیه ویزیت ، بینی بیمار را از هرجهت بررسی نموده و درباره عمل جراحی و فرم بینی بعد از جراحی با وی گفت و گو می نماید. درادامه این مقاله به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.پس با همراه باشید.

آیا اصطلاحاتی مثل بینی گوشتی، بینی استخوانی و غضروفی مبنای علمی دارند؟

 خیراصطلاح گوشتی لفظ صحیحی نبوده زیرا بینی فاقد منبع عضلانی و گوشت قابل توجه می‌باشد

بینی از ۳ ساختمان مختلف تشکیل شده است :

  • استخوان: بیشتر در قسمتهای بالایی بینی وجود دارد
  • غضروف: درتمام طول بینی وجود دارد.
  • پوست: پوشاننده غضروف و استخوان است.

عامل مهم زیبایی صورت در عمل بینی

یک جراحی بینی خوب ، عملی است که در آن هم جنبه ظاهری و هم جنبه عملکردی بینی مورد توجه قرار گیرد. یعنی در حین جراحی پزشک علاوه بر اینکه ایرادات بینی بیمار را برطرف می نماید ، باید نهایت دقت و توجه را برای تناسب داشتن بینی بیمار با سایر اجزای صورت او را نیز داشته باشد. در واقع فاکتوری که زیبایی چهره را مشخص می نماید تناسب و هماهنگی میان اجزای صورت است.

عوامل موثر در جنس پوست و شکل بینی

سن

  • جوش­های زیاد در نوک بینی در دوران جوانی سبب افزایش ضخامت پوست بینی می‌گردد.
  • افزایش سن سبب ضعیف شدن غضروف‌های زیرین واسکلت حمایت کننده بینی می‌گردد که منجر به افتادگی نوک بینی می‌شود.
  • دستکاری طولانی مدت بینی برای آبریزش ناشی ازآلرژی ها می تواند باعث تسریع در نزول نوک بینی شود.
  • عوامل دیگر افتادن نوک بینی انحراف بینی وضعف در غضروف‌ها است.
  • ایجاد می شود و یا ضعیف بودن غضروف های زیرین و به طور کلی اسکلت حمایت کننده بینی که با افزایش سن اتفاق می افتد باعث افتادگی نوک بینی می­گردد.
  • غدد موجود در پوست بینی، به ویژه در ناحیه نوک آن، با گذشت زمان بزرگ تر شده واین امر موجب می شود که بینی بزرگ تر از قبل به نظرمی‌شود.
  • یائسگی نیز سبب تشدید تغییر فرم بینی می‌شود. زیرا بدن آنها دیگر هورمون استروژن ترشح نمی­کند و متعاقبا غضروف ها ضعیف تر می­شوند و باعث تغییر فرم بینی می­شود.
  • اگرچه رشد استخوان ها بعد از بلوغ کامل متوقف می شود، اما برخی بافت های بدن در طول عمر فرد به رشد خود ادامه می‌دهند. بینی هم از استخوان، بافت نرم، پوست و غضروف ساخته شده که با افزایش سن رشد کرده و تغییر شکل می دهد.

ژنتیک

از جمله ژن های تاثیرگذار بر شکل بینی ،ژن DCHS2 و ژن GLI3 و ژن PAX1 و ژن RUNX2 که به ترتیب نقش موثری بر ایجاد نوک بینی، رشد بینی و شکل دادن حفره های بینی و ایجاد استخوان و عریض شدن بینی موثر است. در گذشته بینی افراد بسیار بزرگتر از بینی های امروزی بوده است و به تدریج با گذشت زمان این عضو صورت کوچک شده است. کارشناسان علت بزرگ بودن بینی پیشینیان را توان مقابله با آب وهوای سرد کره زمین در آن زمان می دانند.

 نژاد

نژاد آسیای جنوب شرقی 

افراد این نژاد دارای بینی کوتاه با ریشه کوتاه می‌باشد و دارای بینی صاف و پهنی هستند. این نواحی شامل کشو‌های چین، کره، افغانستان، فیلیپین و ایران می‌شود. بینی افراد مردم چینی و کره ای رشد کافی نداشته اند و نسبت به چهره کوچک هستند که باعث می‌شود در تمام چهره به صورت پهن دیده شود.

نژاد آفریقایی

بینی این گونه نژادها به صورت پهن و صاف بوده و پره های بینی بزرگی دارند. پل بینی در این نژاد دارای فرورفتگی می‌باشد .ولی پهنای قاعده بینی آن‌ها معین است. این گونه نژادها در آفریقا و آمریکای جنوبی دیده می‌شود.

نژاد عرب خاورمیانه

بینی این نژاد به صورت استخوانی با ارتفاع بینی زیاد می باشد. بینی آنها دارای قوز بوده و پوستی ضخیم دارند. 

وزن

کاهش یا افزایش بافت چربی تاثیر مستقیمی بر شکل بینی نمی‌گذارد.امابینی جزئی از صورت است و با توجه به این که افزایش یا کاهش وزن بر شکل صورت و سایر اجزای چهره تاثیر می­گذارد،  تغییرات وزنی سبب برهم خوردن تناسب اجزای چهره می‌گردد. بنابراین قبل از عمل بینی وضعیت سلامتی خود، برنامه هایتان برای آینده وکاهش وافزایشی را که می‌خواهید در وزنتان ایجاد کنید برای جراح شرح دهید.زیرا که اگر بیماری قبل از عمل اضافه وزن داشته باشد، کاهش شدید وزن تغییرات چشمگیری را به وجود میآورد و ممکن است نتیجه عمل بینی را خراب کند.

بیماری های مربوطه

اگر به هر دلیلی در دوران کودکی، بینی کاملا مسدود باشد و فرد قادر به تنفس از طریق بینی نباشد (مانند کودکی که لوزه سوم بزرگ دارد)، بینی او رشد نمی کند لذا باریک و نسبتا کوچک باقی می ماند. صورت این افراد رشد عرضی مناسب نداشته و در بزرگسالی معمولا صورت کشیده و گونه های غیر برجسته دارند. در این افراد به دلیل باریکی قسمت های بالای بینی، ممکن است نوک بینی به صورت نسبی بسیار بزرگ به نظر برسد. از مشخصات چنین افرادی این است که همیشه و در همه حال دهان باز دارند و دندان هایشان بدون خندیدن و صحبت کردن پیداست.

اگر در دوران کودکی به دلیل ضربه دچار شکستگی بینی شدید، با وجودی که این شکستگی در ابتدا ناچیز و نامحسوس است ولی به مرور زمان باعث می‌شود استخوان‌های بینی کج رشد کرده و در نهایت بینی بدشکل و نامتقارنی را ایجاد می‌نماید که با کمک جراحی زیبایی بینی می‌توان این مشکلات را برطرف کرد.

اگر در دوران کودکی تنها یک مجرای بینی دچار گرفتگی مداوم ودیگری باز باشد، این موضوع می‌تواند باعث اختلاف رشد حفره بینی و سینوس‌های دو طرف صورت شود و در نهایت، نیمه یکطرف بینی بزرگتر یا کوچکتر از نیمه سمت مقابل بینی گردد. با وجودی که غیر قرینگی بینی تقریبا در تمامی افراد سالم وجود دارد ولی افرادی که دچار مشکل فوق هستند به صورت بسیار بارزتری این حالت را نشان می‌دهند.

وقتی پوشش مخاطی داخل بینی به دلیل حساسیت و آلرژی رشد بیش از حد داشته باشد پولیپ بینی ایجاد می‌شود. در صورتی که این پولیپ‌ها درمان نشوند و به رشد خود ادامه دهند، می‌توانند تمامی حفره بینی را پر کرده و با فشاری که به دیوار داخلی بینی اعمال می‌کنند باعث رشد آهسته استخوان‌ها به بیرون شده و بینی را پهن می‌کنند.این اتفاق منحصر به کودکان نیست بلکه بزرگسالان نیز ممکن است گرفتار آن شوند.

انتخاب مدل بینی

برای داشتن یک جراحی بینی رضایت بخش و داشتن بینی مناسب صورت بیمار، رعایت موارد زیر بسیار مهم می‌باشد.

  •  نمای تمام رخ

برای داشتن یک بینی خوش فرم و متناسب صورت ، زمانی که صورت با خطوط عمودی و موازی باهم به 5 قسمت مساوی تقسیم شود ، بینی باید در یک پنجم میانی قرارگیرد. یا اینکه با ترسیم 2 خط از دو گوشه داخلی چشم‌ها ، بینی باید میان این دو خط قرار گیرد.

  • نمای نیم رخ بینی

در نمای نیم رخ بینی ، ارتفاع بینی باید با پهنای آن برابر باشد. همچنین باید زاویه‌های بین 36 تا 40 درجه میان صورت و بینی وجود داشته باشد ( 36 درجه زاویه ایده ال می باشد). زاویه بینی با لب‌ها هم باید در خانم‌ها 95 تا 105 درجه و در آقایان 90 تا 95 درجه باشد. زاویه بینی با پیشانی نیز باید 115 تا 135 درجه باشد.

  • بینی از نمای زیر

زمانی که به بینی از پایین نگاه می‌شود ، وقتی که ارتفاع مثل بینی به 3 قسمت تقسیم شود،سوراخ‌های بینی باید در دو سوم اولیه قرار گیرد.

  • زاویه بینی و چانه

زاویه بین چانه و بینی بسیار حائز اهمیت است. برخی از افراد، به علت داشتن چانه بزرگ احساس می‌کنند که فرم بینی بسیار بدی دارند، گاهی جراح به مراجعه کنندگان اجازه می‌دهد به جای انجام جراحی زیبایی بینی، از جراحی چانه استفاده نماید. با انجام این جراحی و قرار گرفتن زاویه مناسب مشکل بزرگ و نا مناسب بودن بینی نیز رفع می‌شود.

انتخاب نامناسب مدل بینی

گاهی بیماران بیماران تمایل دارند که در جراحی، فرم و اندازه بینی آن‌ها بیش از حد مجاز کوچک شود، شایان ذکر است که این نوع جراحی علاوه بر تاثیر منفی در زیبایی چهره افراد، مشکلات تنفسی نیز برای شما ایجاد می‌کند. بهتراست برای انجام مشاوره قبل از جراحی بینی، به بهترین جراح بینی مراجعه نمایید تا بهترین تاثیر را در زیبایی شما داشته باشد.

هزینه جراحی بینی

با توجه به نوع بینی شما ،نوع جراحی ( جراحی بینی گوشتی، جراحی بینی استخوانی) و نوع بیمارستان (خصوصی ودولتی) جراح بینی در جلسه مشاوره هزینه را به شما اطلاع می‌دهد.

بینی گوشتی

بینی گوشتی به بینی گفته می‌شود که دارای پوست ضخیم و غضروف ضعیف و نازک است.همچنین این نوع بینی اغلب دارای بافت چربی بیشتر و منافذ پوست باز است.عرض پایه استخوانی و پره های بینی نیز در این نوع بینی بیشتر است اما نمی‌توان گفت هر بینی پهن، بینی گوشتی است زیرا گاهی اوقات افزایش پهنای بینی به علت پهن بودن غضروف است.بینی‌های گوشتی  از نظر ضخامت انواع مختلفی دارند تشخیص بینی گوشتی از استخوانی کار بسیار راحتی است  اما  تشخیص این ضخامت توسط جراح بینی انجام می‌شود.بیشتر پزشکان برای ارزیابی ضخامت پوست بینی از پره های بینی کمک می‌گیرند و با لمس پره های بینی و یا عکس برداری از سوراخ‌های بینی نوع بینی و تغییرات ان را تشخیص می‌دهند.

بینی استخوانی

در ترکیب بندی صورت هر فردی بینی به سه قسمت پوست غضروف و استخوان تقسیم می‌شود که ممکن است مقدار و اندازه‌ های متفاوتی در بینی‌های افراد مختلف داشته باشد.

یک سوم بالایی بینی‌های استخوانی را استخوان و دو سوم پایینی بینی را غضروف تشکیل می‌دهد.بینی‌های استخوانی به بینی‌هایی گفته می‌شود که دارای پوست نازک ،غضروف های قوی و مستحکم هستند بنابراین پهنی یا افتادگی در قسمت نوک بینی این نوع بینی‌ها کمتر است.جزئیات استخوانی در زیر پوست مشخص است به گونه ای که اگر لبه‌های استخوان در زمان‌های گذشته شکسته شده باشد، قابل مشاهده و قابل لمس است.

تفاوت ساختمانی مدلهای بینی

بینی استخوانی با پوست ضخیم

نوعی بینی مختلط است که بافت و غضروف مقاومی دارد و در عین حال در قسمت نوک بینی دارای پوست ضخیم با غدد چربی فعال می‌باشد.

بینی گوشتی با غضروف قوی

نوعی بینی مختلط است که دارای پوست ضخیم با غدد چربی فعال و دارای قوز بر روی پل بینی می‌باشد.

شرح انواع گوناگون ناهنجاری های بینی های استخوانی

ناهنجاری‌های بینی‌های استخوانی شامل انواع ناهنجاری‌ها در طول خط پشتی و دیواره ها تا بالای نوک بینی است. این ناهنجاری‌ها عبارتند از:

انواع نا هنجاری های بینی های گوشتی

بزرگ بودن بینی و ضخیم بودن پوست آن- این دو ویژگی ممکن است همراه با یک یا چند تا از انواع نا هنجاری‌ها در نوک، پره‌ها، سوراخ‌ها، کف سوراخ‌ها و پایه‌ها بوده و یا با هیچکدام از آن‌ها همراه نباشد. در صورت همراه نبودن هرگونه ناهنجاری دیگر تنها باید اقدام به کوچک ترکردن آن کرد. و در صورت همراه بودن با هر گونه ناهنجاری دیگر غیر علاوه بر کوچک تر کردن از تکنیک‌های بینی‌های گوشتی نیزبرای رفع آن عارضه همراه باید استفاده کرد.

از دیگر خوصوصیات این بینی‌ها این است که شکل غضروف‌های نوک بینی از زیر پوست آن‌ها قابل رویت نیست، حتی در پاره ای موارد شدید، غضروف قابل لمس نیست.

غالبا از ما سوال می شود که بینی ما گوشتی است یا غضروفی؟

در بسیاری موارد می بینیم بینی هم دارای پوست ضخیم است و هم غوز استخوانی دارد. پس در بسیاری موارد، خصوصیات هر دو نوع بینی را همزمان در یک بینی ممکن است مشاهده کنیم. یکی از روش‌های ساده برای ارزیابی ضخامت پوست، لمس پره‌های بینی یا عکس برداری از سوراخ‌های بینی است. ازآنجاییکه تنها قسمت بینی که فقط از دو لایه ضخامت پوست تشکیل شده است لبه پره بینی می‌باشد، لذا لمس یا مشاهده این قسمت می تواند معیار خوبی برای میزان ضخامت پوست باشد.

تفاوت بینی گوشتی و غضروفی

بینی‌های غضروفی پوست نازکی دارند.به شکلی که هرعارضه ای از زیر آن‌ها نمایان می‌شود وبه راحتی قابل لمس است.در قسمت پایین بینی غضروف‌ها محکم ترند و در نوک بینی کمتر افتادگی دیده می‌شود.و به ندرت در بینی‌های غضروفی بینی پهن دیده می‌شود.

در بینی‌های گوشتی پوست بینی ضخیم ،پوست بینی ضخیمی دارند. غضروف‌ها در آن‌ها بسیار ضعیف هستند ونوک بینی  سرپهن وافتاده ای دارند. در صورتی که نوک بینی گوشتی را فشار دهید از منافذ پوست ،چربی بیرون خواهد آمد در حالی که این وجه در بینی‌های استخوانی وجود ندارد .

نتیجه گیری

در اغلب موارد حتی افراد غیر متخصص هم می‌توانند این دو نوع بینی را از هم تشخیص دهند ولی گاهی اوقات در بینی با پوست نازک غضروف‌ها بسیار قوی بوده و باعث پهن شدن و افتادگی سر بینی و در نتیجه اشتباه با بینی گوشتی می‌شوند. ولی اگر به مهمترین وجه افتراق این دو نوع یعنی ضخامت پوست توجه گردد کمتر دچار اشتباه می‌شویم. بینی‌های گوشتی دارای پوستی ضخیم بوده واگر کمی پوست سر بینی را بین دو انگشت فشار دهیم از سوراخ‌های ریز آن چربی به بیرون تراوش می‌کند، در حالیکه در نوع استخوانی این اتفاق نمی‌افتد.در نهایت یکی ازمواردی که باید در جراحی بینی به آن دقت کنید، انتخاب جراح بینی خوب و ماهر است که به بهترین شکل به انجام جراحی بینی شما بپردازد.

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شبکه های اجتماعی

Picture of دکتر محسن زارعی
دکتر محسن زارعی

جراح گوش و حلق و بینی

اینستاگرام ما را دنبال کنید