آندوسکوپی سینوس

آندوسکوپی سینوس
فهرست مطالب

آندوسکوپی سینوس

از پیشرفته‌ترین نمونه جراحی‌هایی که بر روی بینی انجام می‌شود تا بتواند مشکلات بسیاری را برطرف سازد، آندوسکوپی سینوس (Endoscopic Sinus Surgery) است. این روش جراحی، همانطور که از نامش مشخص است، بیشتر به منظور رفع مشکلات سینوسی و داخل بینی انجام می‌شود. بیماران بسیاری وجود دارند که همواره درگیر مشکلات مخاطی درون بینی هستند.

این افراد حتی همیشه با بیماری سینوزیت مزمن هم مواجه می‌شوند. در برخی موارد نیز ممکن است با عفونت‌های طولانی مدت و التهاب در داخل بینی مواجه شوند؛ که این مسئله خود نشانه‌ای از بروز بیماری سینوزیت به شمار می‌رود. آنها باید چه راهکاری را در پیش گیرند؟ آیا می‌توانند این بیماری را برطرف سازند؟ یا اینکه روش جراحی خاصی برای از بین بردن این بیماری وجود دارد؟

آندوسکوپی سینوس که به وسیله دستگاهی به نام آندوسکوپ انجام می‌شود، ساده‌ترین و مطمئن‌ترین تکنیک برای برطرف سازی این مشکل خواهد بود. این دستگاه از لوله باریک و ظریفی تشمیل شده است که پزشک به کمک آن می‌تواند قسمت‌های داخل بینی را مشاهده کرده و به راحتی بیماری و مشکل ایجاد شده در بینی را درمان کند.

هدف از انجام جراحی آندوسکوپی سینوس چیست؟

به طور کلی، زمانی که بینی دچار التهاب شده و عفونت در سینوس‌ها محبوس می‌شود، فرد دچار ناراحتی و فشار زیادی در صورت خواهد شد. لازم است در چنین شرایطی به دنبال یک روش درمان مطلوب بود که بتواند این عفونت‌ها را برطرف سازد. پزشکان متخصص در صورتی که میزان عفونت داخل سینوس‌های بینی کم باشد، ترجیح می‌دهند از روش درمان دارویی سینوس استفاده کنند. اما در برخی مواقع این روش درمان کارساز نبوده و مشکلی را برطرف نخواهد کرد.

در چنین شرایطی، آندوسکوپی سینوس بهترین روش درمان مشکلات بینی خواهد بود. این روش جراحی که به صورت سرپایی انجام می‌شود، بیش از 90 درصد می‌تواند بر روی درمان مشکلات بینی تاثیر داشته باشد. از این رو یک روش عالی برای تخلیه طبیعی سینوس‌ها به شمار می‌رود. با انجام این روش جراحی می‌توان به سینوس‌ها کمک کرد تا سلامت خود را به دست آورند و عملکردشان تصحیح شود.

پس به طور کلی هدف از انجام جراحی آندوسکوپی، این است که پزشک متخصص غشاها و استخوان‌هایی که با وجود نازکی و ظرافت، مسیر سینوس‌ها را بسته‌اند، تخلیه سازد. دستگاه آندوسکوپ یک تلسکوپ کوچک فیبر نوری است که بدون نیاز به برش یا جراحی، مشکلات سینوسی بینی را برطرف می‌سازد. برای انجام این روش درمان تنها کافیست به پزشک متخصص مراجعه نمود، تا بهترین نتیجه را دریافت کرد.

دلایل انجام جراحی آندوسکوپی بینی

انجام جراحی آندوسکوپی بر روی بینی، دلایل خاصی دارد. به برخی از این دلایل پیش از این اشاره نمودیم. اما اگر بخواهیم مهمترین دلایل نیاز انسان‌ها به انجام این جراحی را بیان کنیم، باید به موارد زیر اشاره نماییم؛

  • درمان عفونت‌های سینوسی (رینوسینوزیت)
  • درمان تومورهای بینی
  • برطرف کردن پولیپ بینی
  • درمان گرفتگی و انسداد بینی
  • بازگرداندن حس بویایی از دست رفته
  • درمان مشکل خونریزی بینی
  • برطرف ساختن نشت مایع مغزی نخاع
  • بروز مشکل لوزه سوم یا بزرگ شدن آدنوئید
  • ایجاد انحراف دیواره‌ای یا هیپرتروفی توربین
  • برطرف ساختن عواملی که ایجاد کننده بوی بد دهان هستند

در کلینیک دکتر محسن زارعی عضو انجمن تحقیقات راینولوژی و جامعه جراحان ایران، جراحی آندوسکوپی سینوس با مهارت بالایی انجام می‌شود. ایشان ابتدا با دقت علت بروز بیماری‌های داخل بینی را بررسی کرده و سپس با استفاده از روش جراحی مناسب، اقدام به درمان مشکلات می‌نمایند. می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه انجام جراحی و دریافت مشاوره پیش از جراحی، با دکتر زارعی ارتباط برقرار کنید.

 

مزایای انجام جراحی داخل بینی

تمام جراحی‌هایی که بر روی بینی انجام می‌شوند، مزایای خاص خود را دارند. مثلا انجام جراحی رینوپلاستی، کمک می‌کند تا بینی ظاهر و شکل بهتری به خود گیرد. پس جراحی آندوسکوپی بر روی بینی هم، با خود مزایای خاصی به همراه خواهد داشت. اولین و مهمترین مزیت این روش جراحی، بدون برش بودن انجام آن است. از این رو افرادی که اقدام به انجام جراحی سینوس بینی می‌نمایند، هیچ جای زخم یا اسکاری بر روی بینی آنها باقی نخواهد ماند.

از سوی دیگر جراحی آندوسکوپی سینوس تورم و کبودی به همراه ندارد و در مدت زمان کوتاهی، فرد بهبود خواهد یافت. می‌توان پس از انجام این جراحی، به صورت محدود اقدام به انجام برخی فعالیت‌های روزانه نمود. به این دلیل که بینی با خونریزی شدیدی مواجه نمی‌شود و خطری برای فرد وجود ندارد. ممکن است برخی از افراد بعد از آندوسکوپی نمودن بینی با کمی درد مواجه شوند، اما این درد چندان شدید نبوده و قابل تحمل است.

پس به طور کلی انجام جراحی برای برطرف کردن مشکلات داخل بینی، با استفاده از دستگاه آندوسکوپ، مزایای بسیاری برای بیمار به همراه خواهد داشت. بعد از انجام این جراحی هم، می‌توان شاهد نتایج عالی و مطلوبی بود. تنها کافیست در انتخاب پزشک متخصص نهایت دقت را به عمل آورد.

جراحی آندوسکوپی سینوس بر روی چه سینوس‌هایی انجام می‌شود؟

تمامی انسان‌ها، در ساختار صورت خود دارای 8 سینوس هستند. این سینوس‌ها به صورت برابر در دو طرف صورت قرار گرفته‌اند. سینوس‌ها بسته به محل قرارگیری، دارای اسامی مختلفی هستند. می‌توان آنها را با نام‌های اتموئید (Ethmoid)، ماگزیلاری (Maxillary)، اسفنوئید (Sphenoid) و سینوس پیشانی، معرفی کرد.

این سینوس‌ها به ترتیب در ناحیه بین چشم‌ها (اتموئید)، در گونه‌ها (ماگزیلاری)، در مرکز سر (اسفنوئید) و پیشانی قرار دارند. البته لازم به ذکر است که انسان‌ها دارای آناتومی مختلفی هستند که ممکن است برخی از این سینوس‌ها در صورت دسته‌ای از افراد اصلا وجود نداشته باشد. با این حال بیماری سینوزیت مزمن، بسته به هر یک از این سینوس‌ها می‌تواند رخ دهد.

از این رو عمل آندوسکوپی سینوس مناسب برای بهبود تمامی این سینوس‌ها خواهد بود. نمی‌توانیم بیان کنیم که این جراحی تنها مختص به یک نوع سینوس خاص است. تنها لازم است پزشک قبل از جراحی، نوع سینوس را شناسایی کرده و سپس اقدام به انجام جراحی برای برطرف کردن این مشکل نماید.

نحوه انجام آندوسکوپی داخل بینی

برای انجام جراحی آندوسکوپی سینوس بینی، لازم است بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گیرد. اما در برخی موارد نیز، پزشک متخصص با استفاده از بی‌حسی موضعی، اقدام به انجام این جراحی خواهد نمود. پس از مراجعه به پزشک متخصص و جراح بینی، ایشان بررسی‌های لازم را بر روی حفره‌های داخل بینی انجام خواهند داد.

سپس با استفاده از آندوسکوپ و ابزارهای ویژه، انسداد ایجاد شده در سینوس‌ها را برطرف خواهند نمود. در این مرحله مقدار کمی از استخوان و مخاط متورم شده که منجر به مسدودی سینوس گردیده است، برداشته می‌شود. با باز شدن سینوس‌ها، التهاب بینی کاهش یافته و علائم بهبود مشاهده خواهد شد. ممکن است در برخی از افراد، عوارض بعد از عمل آندوسکوپی سینوس همچون کبودی اطراف چشم مشاهده شود؛ که این کبودی به ندرت رخ می‌دهد.

انجام آندوسکوپی بینی، نیازی به برش و جراحی نخواهد داشت؛ مگر آنکه جراحی از پیچیدگی برخوردار باشد. در این روش درمان، پزشک دستگاه آندوسکوپ را که یک ابزار بسیار نازک و انعطاف‌ناپذیر است، و به آن یک لنز کوچک متصل شده است، وارد بینی می‌کند. لنز دوربین، تصاویری از داخل بینی را به نمایش می‌گذارد و پزشک می‌تواند به راحتی محل مسدود شدن سینوس‌ها را شناسایی کند و سپس اقدام به برطرف ساختن این انسداد نماید.

مراقبت‌های قبل از جراحی سینوس بینی

پیش از آنکه بخواهید نزد بهترین جراح آندوسکوپی سینوس اقدام به انجام جراحی سینوس نمایید، نیاز به یک جلسه مشاوره با پزشک خواهید داشت. دکتر محسن زارعی عضو انجمن تحقیقات راینولوژی و جامعه جراحان ایران در جلسه مشاوره قبل از جراحی، تمامی اطلاعات لازم را در خصوص نحوه انجام عمل، مراقبت‌های قبل و بعد از عمل را، به بیمار خود بیان خواهد نمود.

همچنین، پزشک در جلسه قبل از عمل آندوسکوپی سینوس، وضعیت سلامت عمومی بیمار را هم در کنار سوابق پزشکی او، بررسی خواهد نمود. ممکن است لازم باشد بیماری پیش از عمل، برخی آزمایشات همچون آزمایش خون و عکس‌برداری اشعه ایکس را انجام دهد. پس بیمار باید در این جلسه به تمامی سوالات پزشک پاسخ دهد، تا ایشان به اطلاعات لازم دست یابد.

پس از آن، انجام برخی مراقبت‌ها از نظر پزشک ضرورت خواهد داشت و بیمار باید آنها را قبل از شروع جراحی، در نظر گیرد. از جمله؛

  • عدم استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
  • عدم استفاده از دخانیات و سیگار به مدت 2 هفته قبل از انجام جراحی سینوس
  • بیان اطلاعات خاص به پزشک در خصوص انجام عمل جراحی خاص قبل از مراجعه به ایشان
  • عدم استفاده از داروهایی همچون آسپرین و ادویل به منظور کاهش میزان خونریزی در حین جراحی و بعد از آن به مدت 2 هفته

مراقبت‌های بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس

با وجود آنکه انجام جراحی زیر نظر پزشک متخصص، می‌تواند با کمترین میزان عوارض و درد در بیمار همراه باشد؛ اما لازم است باز هم بیمار برخی مراقبت‌ها را بعد از عمل رعایت کند. رعایت این مراقبت‌ها منجر به کسب نتیجه بهتر بعد از جراحی خواهد شد. از جمله؛

  • به همراه داشتن حداقل یک نفر همراه در کلینیک یا مطب پزشک برای همراهی بیمار بعد از جراحی
  • بستری شدن حداقل یک شب بیمار در بیمارستان، در صورت انجام عمل تحت بیهوشی عمومی
  • عدم انجام کارهای سنگین یا بلند کردن اجسام سنگین به مدت 2 هفته بعد از عمل
  • خودداری از فین کردن بینی حداقل 2 هفته بعد از عمل به منظور کاهش ریسک خونریزی
  • استفاده از اسپری استروئیدی قبل از جراحی تا 2 هفته بعد از عمل ممنوع است
  • امکان انجام فعالیت‌های روزمره بعد از 14 روز استراحت بیمار
  • عدم استفاده از داروهایی که منجر به افزایش خونریزی شوند، حداقل به مدت 14 روز

جمع بندی

دریافتیم که جراحی آندوسکوپی سینوس یک روش درمان مناسب برای برطرف کردن مشکلات سینوسی بیماران است. برای انجام این روش درمان از دستگاه آندوسکوپ استفاده می‌شود. به این صورت که پزشک با ارسال دستگاه به داخل حفره‌های بینی، محل انسداد سینوس‌ها را شناسایی کرده و اقدام به برطرف ساختن آنها می‌نماید.

تنها نکته‌ای که باید پیش از انجام این جراحی مد نظر قرار داد، انتخاب یک پزشک متخصص و جراح ماهر است. آقای دکتر محسن زارعی عضو انجمن تحقیقات راینولوژی و جامعه جراحان ایران به عنوان متخصص و جراح باتجربه در این زمینه، می‌تواند بهترین انتخاب برای شما باشد. ایشان نه تنها در زمینه جراحی سینوس بینی مهارت دارند، بلکه در زمینه دیگر جراحی‌ها همچون بلفاروپلاستی، سانترال لب، اتوپلاستی، رینوپلاستی و … نیز، از تجربه بالایی برخوردارند.

می‌توان زیر نظر ایشان، بدون هیچ نگرانی و با بالاترین میزان رضایت، اقدام به انجام جراحی آندوسکوپی سینوس نمود. در صورت تمایل، بهتر است به مطب ایشان مراجعه نمایید.

سوالات متداول

  1. مدت زمان عمل آندوسکوپی سینوس چقدر است؟

مدت زمان عمل آندوسکوپی سینوس، تقریبا 1 الی 2 ساعت خواهد بود. البته این مدت زمان، بسته به مهارت پزشک و پیچیدگی جراحی، می‌تواند متغیر باشد.

  1. آیا آندوسکوپی بینی می‌تواند باعث عفونت شود؟

به ندرت ممکن است انجام جراحی آندوسکوپی بینی، منجر به عفونت شود. با این حال در صورت بروز هرگونه علائمی بعد از جراحی، بهتر است برای اطمینان بیشتر به پزشک متخصص مراجعه شود.

  1. آیا درمان سینوس بینی با درد همراه است؟

اصولا مسدود شدن بینی خود با کمی درد همراه است. اما پس از جراحی  آندوسکوپی سینوس، بیمار تنها تا چند هفته درد خفیفی را احساس خواهد کرد. در این مدت بیمار می‌تواند به دستور پزشک، از داروهای مسکن ساده استفاده کند.

  1. دوران نقاهت بعد از جراحی آندوسکوپی بینی چقدر است؟

حداقل یک هفته زمان لازم است تا بیمار بعد از جراحی، بهبودی خود را به دست آورد. البته این مدت زمان بسته به نوع جراحی و میزان مهارت پزشک می‌تواند متغیر بوده و بین 10 الی 14 روز هم طول بکشد.

  1. آیا می‌توان همزمان با انجام جراحی آندوسکوپی، اقدام به جراحی رینوپلاستی هم نمود؟

خیر. این دو جراحی، دو نتیجه متفاوت و دو فرایند متفاوت را شامل می‌شوند. از این رو هر یک باید به صورت مجزا و زیر نظر متخصص و جراح بینی انجام شود.

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شبکه های اجتماعی

دکتر محسن زارعی
دکتر محسن زارعی

جراح گوش و حلق و بینی

اینستاگرام ما را دنبال کنید