عوارض جراحی بینی

عوارض عمل بینی
فهرست مطالب

بعد از جراحی بینی، عوارض مختلفی ممکن است بروز کند که برای فرد نگران کننده باشد. بسیاری از این عوامل به مرور زمان و با به دست آمدن بهبودی از بین رفته و نیاز به درمان خاصی ندارد و با رعایت چند نکته  رفع می‌شود مانند تورم، درد، قرمزی و کبودی در بینی و اطراف آن. بعضی از عوارض جدی بوده و نیاز به درمان های خاص و یا حتی جراحی دوباره می‌باشد.

زمانی که تصمیم به جراحی زیبایی بینی گرفتید، لازم است حداقل دو جلسه قبل عمل، به پزشک خود مراجعه کنید و در مورد عوامل مختلف تاثیرگذار بر جراحی، مزایا، معایب و نتیجه عمل با پزشک خود مشورت کنید.

آیا جراحی بینی عوارض دارد؟ اما آیا عوارض جراحی بینی می‌تواند مانع ازعمل بینی شود؟ در این مطلب به این سوالات پاسخ داده می شود.

مزایای جراحی بینی

مزیت های جراحی بینی از معایب آن بیشتر است .  با کمک این جراحی می‌توان هر گونه نقص در بینی، که شامل قوز بینی، بزرگی سوراخ های بینی ، افتادگی بینی، پهنی بینی و… را برطرف کرد.  بسیاری از افراد بعد از جراحی بینی با افزایش اعتماد بنفس می‌توانند زندگی بهتری در جامعه داشته باشند و در کار و زندگی شخصی خود تغییرات چشم گیری ایجاد نمایند.

عوارض جراحی بینی و مزایای آن

عوارض عمل بینی

جراحی بینی بدون عوارض نیست اما این عوارض گذرا است و در مدت زمان کوتاهی از بین می‌رود. خیلی از افراد از کبودی، تورم وخونریزی بعد از جراحی بینی سوال می‌کنند. بعد از جراحی بینی عوارضی وجود دارد که در مدت زمان کوتاهی از بین می‌رود، به شرطی که فرد به توصیه های جراح بینی خود توجه کند.

ممکن است برای انواع مختلف بینی ها عوارض مختلفی به وجود آید.

عمل بینی گوشتی

بینی خیلی از افراد حالتی گوشتی دارد به این معنی که پوست بینی آنها کلفت است و در مقابل، غضروف های ضعیفی دارند. متاسفانه این افراد متقاضی خوبی برای عمل بینی نیستند اما این بدان  معنی نیست که عمل بینی در این افراد نتیجه ای عکس داشته باشد. در جراحی بینی گوشتی این امکان وجود ندارد تا جراحی را کاملا طبق میل و سلیقه بیمار انجام داد. همچنین لازم است بیمار صبر و تحمل بیشتری برای مشاهده نتیجه جراحی داشته باشد.

عمل بینی استخوانی

از طرف دیگر بینی های استخوانی بهترین گزینه برای جراحی زیبایی هستند، در جراحی زیبایی بینی گوشتی دست جراح بینی بیشتر باز است. در این نوع از فرم بینی امکان جراحی بینی فانتزی وجود دارد زیرا غضروف ها در بینی های استخوانی بسیار قوی هستند. پوست نازک بینی سبب می‌شود تمام هنر جراح به خوبی قابل مشاهده باشد اما اگر در انتخاب جراح بینی خود توجه نکنید ممکن است از نتیجه  جراحی بینی راضی نباشید.

عوارض بعد از جراحی زیبایی بینی

خون ریزی بعد عمل بینی

   از جمله عوارضی که همیشه برای افراد نگران کننده بوده، خونریزی بعد از جراحی زیبایی بینی است که نیاز به حساسیت زیادی ندارد. برای پیشگیری از این عارضه از ده روز قبل مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن یا داروهای ضد التهابی و آسپرین خودداری کنید.

فشار خون کنترل نشده باعث خون ریزی حین عمل و بعد عمل می‌شود و میزان خونریزی بعد از عمل بینی، فقط در بین دو درصد از افراد رخ داده و در بین هشت تا چهارده روز بعد از جراحی بینی اتفاق می‌افتد. در همه این بیماران، لخته های خون و خونریزی با استفاده از تامپون و تزریق برخی از داروها کنترل می‌شود. این درمان در بسیاری از افراد کافی است. ترشحات خونابه مانند، تا چند روز بعد عمل طبیعی ادامه دارد که به اقدام خاصی نمی‌باشد.

کبودی

  کبودی را می‌توان از جمله عوارض عمل های جراحی بینی دانست. تغییر رنگ پوست به دلیل پارگی عروق آسیب دیده بوجود می‌آید. در صورت بروز این اتفاق نیز جای نگرانی وجود نخواهد داشت؛ کبودی صورت امری عادی است و برای رفع آن کافی است تا ده روز صبر کنید. کبودی ها بعد از گذشت یک هفته الی ده روز از بین خواهند رفت. کبودی و ورم هرگز دائمی ‌نیست. اقداماتی که به کاهش ورم کمک می‌کنند مانند گذاشتن کمپرس سرد بر رو چشم ها، برای کاهش کبودی نیز موثر هستند.

تورم

   تورم صورت از دیگر عوارض عمل جراحی بینی می‌باشد. در روزهای اول مقدار تورم صورت خیلی زیاد است اما نیازی به نگرانی نیست زیرا این تورم پس از چند روز استراحت کاهش می‌یابد. قابل ذکر است که ورم کاملا از بین نمی‌رود و تورم بینی و اطراف چشم تا چند هفته روی صورت دیده می‌شود. در این صورت باید نکات ایمنی توصیه شده توسط پزشکتان را کامل رعایت کنید تا به روند درمان بهبود ببخشید و زیبایی خود را به دست آورید.

مراحل زیر توضیحی برای ورم های ایجاد شده بعد از جراحی می ­باشد:

  • تا یک هفته اول بعد از جراحی بینی توسط متخصص، التهاب و تورم در اطراف بینی مشاهده می شود. این تورم همراه با گرم شدن و کبودی و در همان نقاط همراه است. لمس کردن این نقاط همراه با درد است.
  • تا شش هفته بعد از عمل جراحی بافت­های بینی در مرحله تشکیل کلاژن می باشد و بینی نسبت به درد حساسیت کمتری نشان می دهد. با این حال باید کاملا مراقب بینی خود در برابر آسیب ها بود زیرا به شدت آسیب پذیر است. در تمام این مدت باید از چسب های مخصوص بینی به منظور نگه داری از بینی استفاده کرد. وظیفه این چسب ها کاهش فاصله بین استخوان و پوست، به منظور جلوگیری از تشکیل کلاژن اسکار در ناحیه های عمل شده می باشد.
  • بین شش ماه تا یکسال بعد از عمل به دلیل از بین رفتن به مرور کلاژن ها، ورم بینی کاهش میابد و شما می توانید نتیجه جراحی را مشاهده کنید.

روش­ هایی برای کاهش تورم بینی

  • بالا نگه داشتن سر

سر را به کمک بالشت تا زاویه 30 تا 45 درجه بالا نگه دارید. تا دوهفته بعد از عمل این کار کمک می­کند تا بینی شما کمتر ورم ­کند.

  • کمپرس سرد

به مدت 3 روز بعد عمل از کمپرس سرد استفاده کنید. البته هر یک ربع یک بار کمپرس را بردارید و بعد دوباره بگذارید.

  • دوری از گرما و حرارت

به مدت 3 روز بعد عمل استفاده از کمپرس ­گرم و یا قرار گرفتن زیر دوش آب­گرم و همچینن قرار گرفتن در مجاورت هوا و وسایل گرما توصیه نمی شود.

  • رعایت رژیم غذایی

بعداز جراحی استفاده از مواد شور و دارای نمک توصیه نمی شود. در این مدت برای نوشیدن راحت تر مایعات از نی استفاده نکنید.

  • فعالیت شدید و استراحت

تا 2 هفته پس از جراحی از انجام هرگونه ورزش های سنگین و فعالیت­ های زیاد اجتناب کنید. زیرا باعث تجمع خون در صورت و بینی و در نتیجه تورم می شود. برای کاهش تورم می توانید پیاده روی آرام را داشته باشید.

کبودی و خونریزی از عوارض عمل بینی به شمار می رود

التهاب بینی

از انجایی که سرماخوردگی ممکن است براثر ارگانیسم های مختلف ایجاد شود، علائم بالینی یکسان نیستند. در نوع شایع، یک مرحله پیش درآمد خشک با علائم  سر تاسری وجود دارد، از جمله لرز و احساس سرما (که به طور  متناوب  با احساس گرما  همراه است )، سر درد، ضعف، از دست دادن  اشتها، احتمالا درجه حرارت زیر تبی، اما اغلب یک درجه حرارت بالا در اطفال و نیز خارش، سوزش و احساس خشکی در بینی و گلو و آزردگی بینی. مخاط  بینی معمولا رنگ پریده و خشک است. التهاب بینی در مرحله نزله معمولا چند ساعت بعد شروع می شود که با ترشحات آبکی، انسداد بینی از دست دادن موقت حس بویایی، تو دماغی  شدن صدا و تشدید علائم سرشتی همراه است. مخاط بینی به رنگ قرمز پر رنگ، متورم  و با ترشح زیاد است. پس از چند روز، بیماری به یک مرحله موکوسی تغییر می کند. علائم سرتاسری شروع به بهبود می کنند، ترشحات ضخیم می شوند، حس بویایی بهبود می یابد و علائم موضعی به تدریج فروکش می کنند.  بهبود بیماری در عرض یک هفته حاصل می شود. مدت علائم بالینی سرماخوردگی یا رینوسینوزیت ویروسی، طبق تعریف کمتر از 10 روز است.

عفونت باکتریایی ثانویه ممکن است روی دهد. پس از ان ترشحات به رنگ سبز – زرد در می آیند و بیماری کندتر بهبود می یابد. رینوسینوزیت غیر ویروسی متناوب حاد با افزتیش مدت علائم بالینی به بیش از 10 روز و کمتر از 12 هفته همراه است.

بیماری زایی التهاب بینی

عفونت بر اثر یک رینوویروس ایجاد می شود. بیش از 100 نوع متعلق به گروه پیکورناویروس جداسازی شده اند. همچنین بیماری ممکن است براثر ویروس های مختلف دیگر نیز روی دهد. دوره کمون رینوویروس 1 تا 3 روز است. بیماری توسط قطرات عفونی منتشر و با سرد شدن بدن تشدید می گردد.

تشخیص التهاب بینی

در اغلب موارد، ابتدا روشن نیست که یک آبریزش بینی، علامت اولیه یا علامت همراه یک عفونت ویروسی شدید است.

درمان التهاب بینی

هیچ درمانی برای علت پایه ای وجود ندارد. درمان علامتی مشتمل است بر قطره بینی ضد احتقان یا دآروی خوراکی ضد احتقان، آنتی بیوتیک ها فقط برای عفونت باکتریایی ثانویه لازم هستند و کشت و تست های حساسیت باید قبلا انجام شوند. در صورت لزوم، بخور دادن، درمان با لامپ های مادون قرمز، مسکن ها و استراحت در بستر باید تجویز شود.

پیشگیری از التهاب  بینی

هر چند هیچ مدرک علمی وجود ندارد که پیشگیری امکان پذیر است، اقداماتی برای ارتقا سلامت عمومی ممکن است مفید باشند. اینها مشتملند بر ارتقا مقاومت عمومی بیمار با استفاده از حمام های سونا، رژیم های درمانی، آب درمانی، شرکت در ورزش ها، تجویز ویتامین C و رعایت سختگیرانه بهداشت فردی، به ویژه در تماس با اطفال کم سن و سال.

آدنویید کتومی ممکن است در اطفال لازم باشد. واکسیناسیون علیه رینوویروس ها هنوز میسر نیست، اما واکسن های ضد آنفلوانزا وجود دارند.

تظاهرات بالینی

اینها مشتملند  بر خارش در بینی، انسداد بینی ،حملات عطسه و یک ترشح شفاف و آبکی بینی. همچننی بیمار ممکن است احساس گرفتگی و آزردگی در تمام سر، کونژونکتیوت احتمالی، بی حالی، تب موقت، علائم خود مختار، احتمالا ناتوانی در کار کردن و هیپوسمیا یا آنوسمیای موقت داشته باشد.

جای زخم

   با این که پس از انجام عمل جراحی زیبایی بینی انتظار می‌رود که روند بهبود زخم ها به خوبی پیش برود اما جای زخم های غیرعادی ممکن است در پوست یا در بافت‌های عمیق تر به وجود بیاید. این جای زخم ها ناخوشایند بوده و ممکن است رنگ آنها با پوست اطرافشان فرق داشته باشد.

محل برش زیر بینی و برش هایی که برای کوچک کردن پره های بینی زده می‌شود ممکن است بر روی پوست باقی بماند. عوامل مختلف مانند کیفیت رعایت نکات توصیه شده توسط پزشک، فاکتور های ترمیم زخم، ژنتیک، جنس پوست و عدم تبحر پزشک برای بخیه زدن در ماندن جای زخم تاثیر گذار می‌باشد. برای درمان این اسکارها باید اقدامات درمانی دیگری مانند جراحی­‌های پلاستیک، لیزر درمانی و استفاده از کرم های ضد اسکار انجام شود. اکثر جای زخم ها با استفاده از پمادها و کرم های موضعی و به مرور زمان کم خواهد شد.

واکنش‌های آلرژیک

  در برخی موارد نادر، آلرژی های ناحیه ای به چسب مورد استفاده، نخ بخیه یا محلول های ضدعفونی برای آماده سازی پوست برای عمل گزارش شده است. واکنش های سیستماتیک که جدی تر و خطرناک تر هستند ممکن است نسبت به مصرف برخی داروهای مورد استفاده در حین انجام عمل جراحی یا داروهای تجویزی دیگر پیش آیند. برای رفع واکنش های آلرژیک باید اقدامات درمانی دیگری انجام شود.

گرفتگی بینی

  گرفتگی بینی بعد از عمل جراحی بینی موجب تورم مخاط بینی می‌شود. فضای بینی توسط دست‌کاری عروق، موجب تورم می‌شود که بینی را کوچک یا تنگ می‌کند و به تبع آن عبور و مرور هوا سخت می‌شود. تا مدتی بیمار از طریق دهان نفس می‌کشد و یا از دهان همراه با بینی برای تنفس کمک می‌گیرد که این امر وی را دچار خشکی مخاط دهان می‌کند. اما نیازی به نگران شدن نیست زیرا با برطرف شدن تورم ناشی از عمل مشکلات تنفس دهانی نیز برطرف خواهد شد.

چسبندگی داخل بینی

اگر در برش ها و زخم های جراحی دقت نشود و فرد شستشوی بینی را به همان نحوه گفته شده انجام ندهد بینی دچار چسبندگی بافت داخل بینی می‌شود. برای برطرف کردن این عارضه از تکنیک های سرپایی و دارویی تا عمل جراحی مجدد می‌توان مدد جست.

تنگی دریچه خارجی و داخلی بینی

  اگر سوراخ های بینی بیش از اندازه کوچک شود می‌تواند تنفس فرد دچار مشکل شود. در این زمان تنفس فرد مانند صدای سوت است. این عارضه در بینی با سوراخ های کوچک دیده می‌شود. معمولا جراح در صورت لزوم برای برطرف کردن عارضه بینی با سوراخ های کوچک، عمل جراحی مجددی را توصیه می‌کند و در آن از تیغه بینی، غضروف بر می‌دارد و آن را به نواحی مورد نیاز، جهت برطرف کردن عارضه پیوند می‌زند.

صدمه بر مجرای اشکی

برای باریک کردن بینی های بزرگ و پهن، حین عمل، ضرباتی به استخوان جهت شکل دادن به آنها وارد می‌شود. بدلیل نزدیک بودن مجرای چشمی به محل عمل ممکن است حین عمل دچار آسیب شده و فرد دچار ریزش اشک به مدت طولانی از چشم شود. البته این اتفاق نیز به ندرت ایجاد می‌شود و تبحر جراح می‌تواند درصد ایجاد آن را به صفر برساند.

کاهش حس بویایی

پایانه های اعصاب بویایی درقسمت فوقانی حفرۀ داخل بینی قرار گرفته اند. این ناحیه در طی عمل زیبایی بینی معمولاً دستکاری نمی‌شود. بنابراین احتمال آسیب دیدن حس بویایی بعد از عمل جراحی وجود ندارد مگر جراح خلاف این کار را نجام دهد که ممکن است بینی فرد دارای پلیپ وسیع بوده و با دستکاری بیش از اندازه قسمت سقف بینی این حس بویایی کم یا از بین برود.

سوراخ شدن سپتوم بینی

  این امکان وجود دارد که عمل جراحی باعث سوراخ شدن سپتوم بینی شود. احتمال بروز این عارضه بسیار کم است. به هر حال در صورت بروز، علاوه بر درمان های جراحی باید سوراخ ایجاد شده در سپتوم ترمیم شود. در برخی موارد، ترمیم این عارضه غیرممکن است.

عفونت

 ایجاد عفونت پس از عمل جراحی بسیار نادر است. در صورت ایجاد عفونت اقدامات درمانی دیگری مانند استفاده از آنتی بیوتیک های قوی تر باید مورد ملاحظه قرار گیرد. اگر استفاده از آنتی‌بیوتیک بعد از عمل بینی موجب درمان عفونت نشود ممکن است این عفونت باعث چسبندگی شود. یکی از دلایل ایجاد این عفونت‌ها لخته‌های خون باقی‌مانده در بینی می‌باشد.

برای جلوگیری از عفونت باید حفره‌های بینی شسته شود تا از تجمع میکروب‌ها و ترشحات جلوگیری شود. استعمال دخانیات و حتی در معرض آنها قرار گرفتن نیز می‌تواند در ایجاد عفونت بینی نقش داشته باشد. در حقیقت، عفونت یکی از جدی ترین عارضه بعد از جراحی زیبایی بینی است که در اکثر اوقات با مصرف آنتی بیوتیک ها قابل درمان است.

این در حالی است که بعضی اوقات به چندین عمل جراحی ترمیمی نیاز خواهید داشت. عفونت های موضعی پوست یا مخاط با استفاده از آنتی بیوتیک های موضعی و سیستمیک درمان می‌شوند. آبسه تیغه بینی اگر به موقع درمان نشود ، می‌تواند به سمت سوراخ شدن تیغه بینی منجر شود.

مراقبت های بعد از جراحی بینی

  • برای اولین هفته بعد از عمل استراحت کنید. از صحبت کردن بیش از حد، لبخند زدن، جویدن سخت، فعالیت های شدید، بلند کردن اجسام سنگین، ضربات بینی و خم شدن خودداری کنید.
  • سعی کنید تا زمانی که درد و تورم فرو نشود، عینک را بر روی پل بینی قرار ندهید.
  • باید از الکل و تنباکو اجتناب کرد زیرا ممکن است تورم و بهبود را طولانی تر کند.
  • دود، گرد و غبار ممکن است بینی را تحریک کرده و باعث عفونت شود.
  • در صورت عدم بروز مشکلات خونریزی، ورزش و شنا ممکن است بعد از 3 هفته از سر گرفته شود.

مراقبت برای کاهش عوارض بعد از عمل بینی زیبایی

در صورت وجود این مشکلات به پزشک خود اطلاع دهید:

  • افزایش ناگهانی میزان خونریزی از بینی که از فشار، یخ و بالا رفتن سر کاربردی ندارد.
  • تب بالاتر که با وجود افزایش مقدار مصرف مایعات و داروهای تجویز شده همچنان ادامه دارد. فرد مبتلا به تب باید سعی کند در هر ساعت بیداری تقریبا یک فنجان مایعات بنوشاند.
  • دردهای مداوم یا سردردی که با داروهای تجویز شده درد تسکین نمی‌یابد.
  • افزایش تورم یا قرمزی بینی یا چشم ها.

شستشوی بینی بعد از عمل زیبایی

پس از جراحی بینی می بایست سوراخ های بینی به منظور تسهیل در ورود و خروج هوای لازم به طور مرتب تمیز گردد. در این بین می بایست از خروج همراه با فشار هوا از بینی یا فین کردن به شدت خودداری شود. در صورتی که به میزان مناسبی شستشو در ناحیه بینی انجام نگردد، ممکن است لخته های حاصل از جراحی شما راه تنفسیتان را مسدود کنند. به گونه ای که این لخته ها بیش از حد سفت شده و از بین بردن آن ها دشوارمی شود. در این شرایط از بیرون آوردن آن ها با دست و یا گوش پاک کن خودداری نمایید.

شستشوی بینی توسط کرم پولیسپورین

پماد پولیسپورین یک نوع کرم است که به منظور نرم کردن و از بین بردن خون های لخته شده در داخل حفره بینی استفاده می گردد. شما می توانید از این پماد درمانی به صورت دو وعده در شبانه روز و به هنگام شب و روز با کمک یک گوش پاک کن استعمال کنید. در این قسمت شما می توانید از هر نوع پماد دیگری که پزشک معالج به منظور از بین بردن هر چه سریع تر جای زخم شما تجویز میکند، استعمال نمایید.

شستشوی بینی توسط هیدروژن پروکسید

محلول هیدروژن پروکسید یک محلول ضدعفونی کننده رایج است و برای روز پس از عمل بینی شما بسیار مناسب خواهد بود. این محلول در گذشته به منظور ضد عفونی کردن جای ضخم ها به کار گرفته می شد ولی امروزه به علت آسیبی که به بافت های مجاور وارد می کند از استفاده آن خودداری می کنند و فقط برای ضد عفونی کردن سطوح و لوازم استفاده می شود. در مواد تشکیل دهنده این مایع از 36% اکسیژن بهره گرفته شده است. اما در این بخش در صورتی که از هیدروژن پراکسید به منظور تطهیر کردن سوراخ های بینی استفاده گردد، بلامانع است.

شستشوی بینی با آب نمک

محلول آب و نمک رقیق برای روز پس از عمل شما بسیار مفید خواهد بود. شما می توانید این مایع را از داروخانه تهیه کرده و یا در منزل آماده کنید. همچنین می توانید محلول آب و نمک را داخل ظرف مخصوص ریخته و به داخل بینی خود اسپری نمایید. پزشک جراح بینی استفاده از این محلول را به مقدار چهار بار در شبانه روز توصیه می کند.

زمان شستشو بینی بعد از جراحی زیبایی

یک هفته تا ده روز پس از انجام عمل زیبایی بینی گچ های بینی باز شده و شما قادر به شست و شوی کامل صورت و بینی خود با مراقبه لازم خواهید بود.

کلام آخر

در آخر می‌توان گفت عوارض بعد از عمل بینی گذرا و کوتاه مدت است، پس نمی‌توان گفت جراحی بینی عوارض دارد افراد با کمک این عمل زیبایی می‌توانند ایرادات بینی خود را برطرف کنند و چهره ای زیبا تر داشته باشند. توجه داشته باشید که انتخاب بهترین جراح بینی تاثیر بسیاری در کاهش خطرات آن دارد. لذا اگر جراح با دقت قراوان اقدام به انجام جراحی نماید می‌تواند به میزان چشم داشتی عوارضی همچون مشکلات تنفسی را برطرف کند.

به یاد داشته باشید که عفونت بعد از جراحی زیبایی بینی نادر است. بنابراین، لطفاً دستورالعمل های جراح خود را دنبال کنید تا نتیجه مطلوب را بدست آورید.

 

 

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شبکه های اجتماعی

Picture of دکتر محسن زارعی
دکتر محسن زارعی

جراح گوش و حلق و بینی

اینستاگرام ما را دنبال کنید